Over mij

Goudsmeden, een combinatie van ambacht en kunst

Sieraden maken is voor mij een toegepaste kunst. Ik streef ernaar van elk sieraad een persoonlijk, draagbaar kunstobjectje te maken, waar de eigenaar lange tijd plezier van zal hebben. Ik vind het dan ook fijn en belangrijk om goed af te stemmen met de klant. Zodat het sieraad mooi aansluit en met veel plezier gedragen wordt.
Goudsmid Janna Geesink edelsmid atelier werkplaats

Het ontwerpen en de uitvoering daarvan, het creatieve proces van begin tot eind, is voor mij het mooiste van het vak. Door middel van experiment vind ik steeds nieuwe vormen, texturen, of een bepaald lijnenspel dat mooi uitpakt. Het is dan ook echt ‘vormgeving’ wat ik het liefste doe: een idee of beeld een tastbare vorm geven. Soms schets ik eerst nog wat, maar het liefst ga ik met het idee zo snel mogelijk achter de werkbank verder. Daar kan ik verschillende opties en gereedschap uitproberen en al doende ontwerpkeuzes maken. Zo ontstaat bij mij een sieraad, of serie sieraden. Elke stap in het maak/ontwerpproces is belangrijk en wordt met aandacht en vakkundigheid uitgevoerd. Die combinatie van ambacht en kunst maakt goudsmeden een mooi vak, een soort creatieve reis.

Achter alle sieraden die je hier op de website ziet, zit dit creatieve ontwerp- en maakproces. Soms is het ontwerp er snel, soms heeft het een tijd nodig om te ontwikkelen tot het op zijn mooist is.

Wat ik persoonlijk mooi vind aan sieraden, is dat deze van alle tijden zijn en van over de hele wereld. Het is iets universeels en iets heel menselijks, om jezelf of een ander te willen ‘versieren’. De oudste sieraden werden gevonden in Marokko, 140.000-150.000 jaar geleden. Dwaal je door een museum met oude vondsten, hebben sieraden vaak een belangrijke plek. Ze zeggen iets over de beleving van de mensen die ze maakten én droegen. Als sieradenmaker ben ik me er dan ook bewust van dat ik voortborduur op wat er eerder is gemaakt.

Weer terug in het hier en nu, vind ik dat ik als maker mijn best kan doen om bij te dragen aan een zo duurzaam mogelijke manier van werken. Daarom kies ik voor milieuvriendelijke opties voor in de werkplaats, en werk ik graag met uw eigen goud, dat ik kan omsmelten en omvormen tot een nieuw sieraad. Ook bied ik Fairmined goud aan, een optie die daadwerkelijk een positieve impact heeft op kleinschalige gouddelvers, hun leefomgeving en hun leefgemeenschap.

Wat ging vooraf

Eenmaal opgeleid tot goudsmid in Schoonhoven, in 2011, wilde ik niets liever dan aan de slag vanuit mijn eigen werkplaats. En dat heb ik kunnen doen. In Leiden heb je mij op verschillende plekken in de stad kunnen vinden. Met een groepje andere (toegepaste) kunstenaars in een sfeervolle kelderruimte vlakbij de Burcht, toen op twee hoog in het bekende kunstenaarsverzamelgebouw Haagweg 4. Een aantal jaar runde ik een winkel met atelier in de Beschuitsteeg in het centrum. Nu heb ik mijn werkplaats apart en ben ik er trots op lid te zijn van het collectief Galerie Zône waar mijn sieraden te koop liggen, naast het werk van mijn 11 collega’s. Gezamelijk runnen wij deze galerie, die trouwens al ruim 30 jaar bestaat.

Naast het ontwerp- en maakproces, beleef ik plezier aan het contact met mijn klanten, voor wie het sieraad uiteindelijk is. Het is belangrijk voor me dat de nieuwe eigenaar het sieraad graag en gemakkelijk draagt. Dat het mooi te combineren is met de eigen kleding(stijl) en vooral nog dat het méér is dan mooi alleen.

Foto door: Luuk Kolthof Fotografie